Aktuality

Otevřeli jsme nový skatepark Na Kolečku

15. října 2024 | Mgr. Jan Vancl, tiskový mluvčí

V sobotu 12. října jsme slavnostně zahájili provoz v novém roudnickém skateparku Na Kolečku od Mystic Constructions! Špičkové sportoviště nabízející prostor pro street i bowl disciplíny, a bohatý program přilákal stovky návštěvníků ze širokého okolí. Nechyběla skate exhibice, soutěže, školička pro nejmenší, fingerboard zóna ani hudební program.

Město Roudnice nad Labem skkatepark realizovalo na základě studie představené již v roce 2021, zpracované za účasti veřejnosti a místní skate komunity. Výstavba sportoviště, umístěného do prostoru areálu budoucího lesoparku Na Kolečku, byla zahájena v září minulého roku. Umístěno je na mírně svažité ploše jeho severozápadní části o celkové výměře 3000 m2. Design skateparku vyšel přímo z jednání s místní komunitou, tedy jeho hlavními budoucími uživateli. Město Roudnice nad Labem záměr prezentovalo na veřejných setkáních, kde se občané mohli k tématu realizace lesoparku a všech jeho plánovaných součástí vyjádřit. Zároveň spolupracovalo se zástupci místní občanské skate iniciativy. Zapojení nadšenců, kteří se sportu léta věnují a rozumí tak konkrétním potřebám k jeho dalšímu rozvoji, pomohlo zvolit odpovídající charakter a parametry překážek.

Skatepark tvoří dvě větší plochy, jedna s tzv. streetovými překážkami, druhá pak bazénového charakteru s překážkami rádiusovými. Plochy propojují cesty s menšími platovými překážkami. Návrh splňuje všechny požadavky na bezpečnost veřejného sportoviště a jeho obtížnost je vhodná jak pro začínající, tak pokročilé jezdce. Design následuje současné trendy a zároveň přihlíží k místním podmínkám. Vytváří tak např. příležitost pro nedalekou základní školu a její hodiny tělesné výchovy nebo pořádání závodů s využitím přiléhající cyklostezky pro diváky a doprovodný program, jak v praxi potvrdil již první den provozu.

„Železobetonový skatepark jsou různě veliké a tvarově členité plochy, šikmé plochy bangy, rádiusy - bazény, které mají různou hloubku a poloměr rádiusů, které jsou propojené různými zídkami, schody a rovnými plochami. Pojezdové hrany zídek a schodů jsou zpevněny ocelovou hranou nebo se nechávají v přírodním surovém stavu. Přechody mezi rovinou a rádiusem v bazénu tvoří tzv. koping, který je ocelové trubky 60/3 mm a pro správnou funkčnost překážky je velice důležité ukotvení a pozice této trubky. V některých případech se používají speciální bazénové betonové dlaždice. Součástí skateparku jsou i ocelové konstrukce, různá pojezdová zábradlí atd. tyto jsou navržené tak aby maximálně vyhovovali pro daný účel, tedy jízdu na skateboardu. Proto jsou velice důležité parametry zábradlí a správné umístění a kotvení. Tyto prvky jsou velice namáhané,“ vysvětlují problematiku výstavby kvalitního a bezpečného skateparku odborníci Mystic constructions.

Neméně důležitý byl i zvolený technologický postup stavby železobetonových desek a návazných tvarově členitých ploch. Rovinné povrchy a plochy ve skateparku jsou většinou hlazeny strojově leštičkami a ostatní co nejpečlivěji ručně. Finální kvalita povrchů musí být přinejmenším srovnatelná s průmyslovými podlahami. I proto je ukládka betonu prováděna tzv. formou shotcrete. Použití jiné technologie než stříkaného betonu, by totiž nezabezpečilo požadované vlastnosti. Celý skatepark je vyspádován do odtokových žlábků nebo kanalizační sítě tak, aby se na plochách nedržela voda a přejetí vpusti neohrožovalo bezpečnost jezdců.

O zpracování studie, projektové dokumentace i realizaci stavby se postarala firma Mystic Constructions spol. s.r.o.
Vybudování skateparku za celkovou cenu 15 567 012 bez DPH bylo stavebně dokončeno 30. září 2024. Detaily tohoto i dalších roudnických investičních projektů naleznete v jejich galeriii.

Zajímají vás informace o aktuálním roudnickém skate dění? Sledujte webové nebo facebookové stránky místního klubu!

Podívejte se, jak probíhalo slavnostní otevření skateparku:



Další aktuality