Aktuality

Dokončená přístavba ZŠ Školní nabízí špičkové zázemí pro odbornou výuku

03. září 2024 | Mgr. Jan Vancl, tiskový mluvčí

Se zahájením školního roku starosta František Padělek s ředitelkou Zuzanou Zrzavou a zástupcem zhotovitele stavby Janem Ekrtem přestřižením pásky slavnostně otevřeli přístavbu ZŠ Školní se sedmi novými odbornými učebnami. Žáci druhého stupně se od středy začnou učit v moderně vybavených třídách pro přírodopis, zeměpis, fyziku, chemii, polytechniku a cizí jazyky.

Roudnické základní školy se, zejména v posledních letech, těší stále většímu zájmu dětí a jejich rodičů z obcí celého Podřipska. Navzdory kvalitám menších obecních škol tak s obdobím zápisů pravidelně přicházejí obavy, zda se právě jejich ratolesti dostanou do těch „městských“, nebo budou muset volit alternativy.

Cílem projektu, rozšiřujícího areál ZŠ Školní o nový pavilon, nebylo pouhé navýšení kapacity zařízení, ale také zvýšení kvality vzdělávání v klíčových kompetencích. Přístavba nabízí celkem sedm nových odborných učeben – chemie, fyziky, přírodopisu, polytechniky, zeměpisu a dvě pro výuku jazyků. Nebudou však zároveň sloužit jako kmenové učebny. Ty vznikly částečným uvolněním stávajících prostor. Celková kapacita školy tak vzrostla o 60 míst, která případně umožní i snížení počtu žáků v jednotlivých třídách. Potenciálně se tak zvýší efektivita vzdělávání a zlepší podmínky pro integraci i adaptaci žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.

Na úvod slavnostního programu si žáci školy se svými učiteli připravili akrobatické vystoupení na tyčích, taneční sestavu a dokonce i vypuštění raket na stlačený plyn, jako příklad polytechnického výukového projektu. Pak již navázala prohlídka s ukázkami prostor i pomůcek pro odbornou výuku. Největší pozornost strhávaly např. detailní anatomické modely lidského těla, mikroskopování či pětice 3D tiskáren.

"Přístavba těchto odborných učeben je za dlouhá léta jednou z našich největších investic. Zlepšování podmínek pro výuku na školách je jednou z našich dlouhodobých priorit a tento projekt je důkazem, že si v tomto stojíme za svým. Školským zařízením se chceme věnovat i do budoucna, abychom roudnickým dětem dopřávali to nejlepší pro jejich učení a rozvoj,“ řekl starosta města František Padělek

"Dostali jsme jedinečnou příležitost k zařízení nového zázemí pro několik generací. To se nenabídne vícekrát za život a je to veliká zodpovědnost, to mi věřte. Pedagogové navrhovali a vybírali pomůcky pro vybavení odborných učeben a kabinetů. Co nalezli a vypsali jako svá přání, to získali. Patříme tak nyní k nejlépe vybaveným školám v širokém okolí. Děkuji, že se podařilo, v co jsem jeden čas snad už vůbec nedoufala," zhodnotila projekt ředitelka školy Zuzana Zrzavá. Nezapomněla také ocenit práci všech zaměstnanců i velkou pomoc Roudnických městských služeb a Jednotky sboru dobrovolných hasičů při finálním zařizování interiérů.

U vstupu do nového pavilonu, napojeného na stávající zpevněnou plochu u hlavního školního vchodu, je umístěna vrátnice přístupná ze zádveří. V tomto prostoru také najdeme sborovnu se zázemím a technickou místnost. Na tuto část navazuje tzv. čistá zóna se třídami. Přízemí doplňují celkem tři odborné učebny (každá pro 30 žáků) a kabinety učitelů. Vstupy jednotlivých výukových prostor jsou orientovány do společného prostoru haly, se schodišti do prvního nadzemního podlaží. V něm najdeme další čtyři odborné učebny o stejné kapacitě, také s kabinety. Nabízí také terasu umožňující venkovní pobyt či výuku. Centrální prostor projasnují světlovody, prosklené dveře do učeben a fasáda na koncích páteřní chodby. Obě podlaží jsou vybavena příslušnými počty sanitárních zařízení pro dívky i chlapce a také úklidovými místnostmi.

Stavba, realizována firmou Strabag a.s. za celkovou cenu 80 869 216 Kč s DPH, byla zahájena již na začátku července 2022 a dokončena závěrem loňské sezóny. Letos byly do nového školního pavilonu (v rámci dalších samostatných zakázek) objednány odborné pomůcky, nábytek a IT vybavení za bezmála 15 mil. Kč. Projekt byl převážně hrazen z investičního rozpočtu města Roudnice nad Labem. Evropský fond pro regionální rozvoj jej podpořil částkou 27 mil. Kč.





Další aktuality