Aktuality

Pampeliška školní rok zahájí v novém

25. srpna 2023 |

Dnes jsme slavnostně otevřeli očekávanou přístavbu mateřské školy Pampeliška v Podluskách. Nové zázemí rozšířilo její kapacitu o více než polovinu. Zároveň dětem nabízí prostředí plné moderních prvků, včetně prostoru pro vnitřní pohybové aktivity. Nechybí ani tolik potřebné technické zázemí, včetně prádelny a sušárny.

„Rok se s rokem sešel a nastal dlouho očekávaný významný den pro naší mateřskou školu, ale i pro mladé rodiny našeho města. Přístavbu odloučeného pracoviště v Podluskách, kterou zaštiťuje MŠ Pohádka. Naše mateřská škola se dlouhodobě potýká s převisem přihlášených dětí během zápisu, kdy s těžkým srdcem musíme odmítnout nejmladší děti, a proto jsme s velkými díky uvítali, že se vedení města rozhodlo rozšířit celkovou kapacitu nabízených míst k umístění předškolních dětí, právě v naší škole,“ řekla Světlana Nicková, ředitelka obou objektů mateřských škol, které letošní září nově zahajují se sedmi plně naplněných třídami.

V minulosti nabízela Pampeliška kapacitu dvou tříd a mohlo ji tak navštěvovat pouze 42 dětí. Přístavba ji nyní navýšila o 25 míst. Moderní a vzdušný interiér novostavby nabízí moderní vybavení pro výuku. V jeho středu na první pohled upoutá tzv. čtecí strom se zavěšenými světly. Důležitým prvkem je také posuvná stěna, která bezpečně předělí učebnu a z poloviny vytvoří prostor pro vnitřní pohybové aktivity. Školka získala i potřebné technické zázemí, včetně prádelny a sušárny. Služby totiž dosud musela externě zajišťovat MŠ Pohádka.

„Velký zájem se projevil již při květnovém zápisu, kdy už jsme předstihem nabízeli i nadpočetná kapacitní místa a věřte nebo ne, opět jsme obě naše pracovišti zaplnili nově přijatými dětmi do posledního místa. Díky rozšíření školy vzniklo i několik nových pracovních pozic pro pedagogy a provozní zaměstnance. V budově Mateřské školy Pampeliška vznikla nejen nová třída, ale také prostor, kde budeme moci bez omezení naplňovat cíle vzdělávání v oblasti pohybu a sportu. A to i díky zrekonstruované školní zahradě, která byla osazena novými herními prvky pro podporu pohybových dovedností dětí,“ dodala ředitelka. 

„Dobrá věc se podařila. Děkuji všem, kteří se na přístavbě podíleli, s výsledkem jsem velmi spokojen. Nejdůležitější však je, aby se školka líbila jak mladým rodinám, tak především dětem, pro které jsme ji dělali. Pampeliška je v současnosti nejmodernější mateřskou školou v našem městě. Věřím proto, že se nejen bude líbit, ale stane se i příkladem, kam rozvíjet podobná školská zařízení. Pedagogům přeji, aby se v novém pracovním prostředí cítili dobře a těšme se společně na úsměvy dětí, které v září do nové třídy přijdou,“ řekl starosta František Padělek.

Výstavbě nové školní budovy, trvající půl druhého roku a za cenu téměř 19 milionů korun, přislíbil finanční podporu 5 850 000 korun Integrovaný regionální operační program Ministerstva pro místní rozvoj. Zbytek je vlastní investicí z rozpočtu Roudnice nad Labem. U slavnostního otevření byla i naše kamera. Na nové interiéry se tak můžete podívat i v reportáži MIS.

 

Další aktuality