Aktuality

Roudnice nově nabízí možnost třídění jedlých olejů a tuků

19. prosince 2019

K vánočním svátkům tradičně patří i množství smažených jídel. Jak ale správně naložit s použitým olejem a tukem? Roudnický odbor životního prostředí v tomto týdnu na čtyřech stanovištích rozšířil možnost třídění odpadů o ukládání kuchyňských olejů a tuků.

 „S tuky a oleji po smažení by se nemělo nakládat jako s běžným směsným odpadem. Určitě se nesmí vylévat do WC – do kanalizace totiž nepatří! Pokud se do ní vysmažený olej a tuk skrze něj, nebo i domácí výlevky a dřezy dostane, s vysokou pravděpodobností si tím můžete způsobit nepříjemnost v podobě zneprůchodnění kanalizace,“ varuje za odbor životního prostředí Milena Nováková.

  

 

Cílem projektu je ochrana životního prostředí, ale také veřejného i soukromého majetku od zbytečné a nákladné údržby na odpadních systémech kanalizace. Použitý potravinářský olej se následně využívá např. při výrobě biopaliv nebo v chemickém a gumárenském průmyslu.

 „Roudničtí obyvatelé nám dlouhodobě ukazují, že mají o třídění odpadu opravdový zájem. Snažíme se proto kontejnerová stání nejen modernizovat, ale také hledat možnosti, jak jim ho zjednodušit a nabídnout nové možnosti. Věřím, že mnohým přijdou nové nádoby na oleje a tuky vhod nejen o Vánocích, ale i v průběhu celého roku. Pokud se osvědčí, máme v plánu je přistavit i na další místa,“ říká místostarosta Jiří Řezníček.

 

Doporučený postup třídění: Použitý olej nechte vychladnout a za pomoci trychtýře jej doma přelijte do plastové lahve, dobře uzavřete a vhoďte do označené černé nádoby s kulatým vhozem. Svoz a likvidaci zajistí oprávněná firma.

 Pozor! Sběrné nádoby nejsou určeny pro motorové a jiné mazací oleje! Jedná se o nebezpečný odpad patřící na sběrný dvůr!

 Nové nádoby na oleje a tuky naleznete na těchto kontejnerových stanovištích:

 1. Máje

 

 

 Neklanova

 

  

Krabčická

 

 

Na Čihadlech

 

Další aktuality