Aktuality

Odpadová akce uspěla, pravidelné svozy se nevrátí

09. prosince 2020 |

V minulém týdnu skončilo avizované třítýdenní období, po které Roudnické městské služby zcela přerušily pravidelné, avšak nestandardní svozy objemného odpadu. V poslední listopadové pondělí na ranní směnu, s pracovníky vybavenými vozem Multicar, vyrazil i místostarosta Jiří Řezníček. Na vlastní oči se tak přesvědčil, kolik odpadu v ulicích našeho města v závěru "experimentu" zůstalo. 

„Po analýze výsledků musím říct, že se roudničáci opravdu snažili, protože se u kontejnerových stání tohoto velkoobjemového odpadu nacházelo opravdu poskrovnu. Akce tedy opravdu měla smysl. Na sběrném dvoře narostlo množství odevzdaného odpadu o 44%. To, že ho lidé začali vozit na Hostěraz místo ke kontejnerům, pro mne znamená opravdový úspěch. Všichni jsme si dokázali, že to jde a já jim za to děkuji,“ uvedl místostarosta Řezníček po finálním vyhodnocení třítýdenní akce. 

I přesto, že v úvodních dnech odpad nepřibýval běžným tempem, v závěru posledního týdne se ho velké množství objevilo hned na několika místech. Jen v průběhu zmíněného dopoledne tak bylo třeba odvézt stovky kilogramů odpadu patřícího na sběrný dvůr. I přesto se jednalo o pouhý zlomek množství z týdnů před zahájením akce. 

Město Roudnice nad Labem a jeho městské služby se však nevrátí k zaběhlému modelu pravidelného úklidu a nadále bude motivovat veřejnost k zodpovědnému nakládání s odpadem a postihovat bezohledné chování. 

„Po ukončení třítýdenního období jsme vyčistili celou Roudnici od těch málo věcí, které se v ulicích nacházely a v současné době jsme s ředitelem Roudnických městských služeb dohodnuti, že sice budeme dále jezdit, ale opravdu jen občas. Prozatím to vidím na interval jednou týdně, ale záměrně nebudeme říkat, kdy to bude. Opravdu se nechceme vracet k původnímu scénáři, kdy městské služby takto jezdily třikrát do týdne. Doufám, že to občané pochopí a budou se chovat alespoň tak, jako po ty tři neděle,“ řekl místostarosta. 

Provizorní papírové plakáty nahradí nové trvalejší cedule. Ty by měly nejen upozorňovat na platné normy, za jejichž porušení hrozí finanční postihy do výše až několika desítek tisíc korun, ale poskytovat i další informace o možnostech správného nakládání s odpady. Problematika nepořádku v roudnických ulicích se však bohužel začíná týkat i tříděného odpadu. 

„Nyní nás bohužel opět začala trápit sběrná místa na tříděný odpad, kde se objevují především hromady papírových krabic. Chápu, že si lidé v tomto období, více než kdy jindy, objednávají zásilky a kartonu proto přibývá. I přesto však nepatří volně na ulici, ale do nádob. Pokud je dotyčný složí, což se často neděje, ušetří v nich místo pro další sousedy. Bezohledné plnění kontejnerů totiž neřeší ani častější svozy. Pokud se odpad do nejbližší nádoby nevejde, ve většině případů je řešením dojít k dalšímu stanovišti, v nejhorším počkat na pravidelný svoz. Nechávat odpad volně v ulicích však není správnou volbou,“ vysvětluje místostarosta. 

Každý roudnický občan může odpad svépomocí odvézt na sběrný dvůr nebo si přepravu jednoduše objednat. Městské služby za tímto účelem nabízejí malé nákladní vozy Multicar. Při přesunu běžného materiálu s nakládkou nepřesahující čtvrthodinu by vás taková služba v průměru neměla stát více než 500 Kč. Pro objednání s dostatečným předstihem volejte na číslo 416 837 835. Více informací o službách sběrného dvora Hostěraz a odpadovém hospodářství města naleznete v naší webové sekci odboru životního prostředí "Vše o odpadech". 

Téma černých skládek v rounických ulicích s vyhodnocením akce sledujte i v aktuální reportáži infokanálu MIS.

Další aktuality