Aktuality

Napojení nového úseku obchvatu omezuje roudnickou dopravu

11. března 2021 |

1. března byla zahájena výstavba okružní křižovatky na nové části roudnického obchvatu. Vyžádala si uzavírku silnice III/24047 na Kleneč a tím i odklon tranzitní nákladní dopravy na Mělník a Litoměřice. Objížďka na Kleneč je tak až do května vedena po silnici II/240 na křižovatku U Krobiána a dále po silnici II/608 přes obec Straškov-Vodochody a Vražkov. Ve stejném termínu probíhá i odklon silnice II/246 obchvatu na Podlusky kvůli novému napojení na silnici II/240. Uzavírka je plánována do 31. května 2021.

V loňském roce se, dle naplánovaného harmonogramu, zhotovitelským firmám EUROVIA CS a HERKUL podařilo dokončení hrubých terénních úprav konstrukčních vrstev vozovky a dvou vrstev asfaltu v těch místech, kde nedochází ke střetu se stávajícími komunikacemi, na které bude později obchvat napojen.  Jednou z největších překážek byl nedostatek zeminy. Příkladem může být násyp u železničního mostu přes trať Roudnice – Zlonice, dosahující výšky až 9 m. Celkem tak bylo na stavbu dodáno cca 90 tis. m³ materiálu. V tomto týdnu úsek stavby, kde aktuálně vznikají dvě nové okružní křižovatky, společně se zástupcem jedné ze zhotovitelských firem navštívil i starosta města František Padělek.

„Mám dobrý pocit, že v této fázi už jsou opravdu vidět konkrétní výsledky několika měsíců stavebních prací. Dlouholeté snahy o dostavbu další etapy tak nebyly marné. Roudnice nad Labem však stále musí řešit dopravu projíždějící památkovou zónou. K tomu chybí dokončení celé stavby, jak bylo před desítkami let plánováno. Tedy včetně poslední části od Podlusk směrem na Vědomice a s novým přemostěním řeky Labe. Teprve pak to bude opravdu obchvat tak, jak má být,“ řekl starosta Padělek.

Celkem jsou v projektu plánovány čtyři mostní objekty a čtyři okružní křižovatky. Kromě již zmíněných je to i druhý, níže položený, objezd na příjezdu do Roudnice nad Labem od dálnice D8. Při jeho výstavbě bude bohužel nutná další úplná dopravní uzavírka, která je plánována od 1. června do 31. srpna 2021.

„Samozřejmě to bude komplikované. Odbor dopravy má před sebou velký úkol. Věřím tomu, že dopravní experti navrhnou to nejlepší možné řešení. Dopředu víme, že to bude na úkor pohodlí cestování, ale nedá se nic dělat. Obchvat je pro nás důležitější než nějaké momentální problémy v dopravě. Jsou to dva měsíce, které se dají přežít v náhradní variantě. Jiná cesta asi nebude,“ vysvětlil starosta a dodal, že se množství nových okružních křižovatek na městském obchvatu neobává. Naopak je vidí jako řešení ideální pro plynulost místní dopravy.

Tzv. „Nová komunikace u města Roudnice nad Labem“, téměř tříkilometrový úsek zlepšující místní dopravní situaci, především odkloněním těžké nákladní dopravy ve směru na Štětí a Mělník, má být dokončena do října tohoto roku. Pokud však bude vše pokračovat dle harmonogramu, předání hotového díla investorovi, tedy Ústeckému kraji, by bylo možné již s měsíčním předstihem.

„Teď nás samozřejmě čekají ta největší omezení. Nezbytné okružní křižovatky, které jsou naprojektovány, bude potřeba zrealizovat za úplného přerušení dopravy. Je to daň za to, že město si alespoň částečně oddychne od těžké kamionové dopravy po otevření obchvatu. Věřím, že to lidé pochopí. Přeji nám všem trpělivost, ohleduplnost a vydržme to,“ vzkázal starosta Padělek.

Děkujeme za trpělivost s aktuálními dopravními omezeními. Jejich přehled naleznete ZDE.

Další aktuality