Aktuality

Přijďte se otestovat na HIV a další choroby na Karlovo náměstí

10. srpna 2021

Hledáte možnost anonymního a bezplatného otestování na HIV, syfilis a další sexuálně přenosné choroby? V úterý 24. 8. budete mít možnost využít služeb mobilního checkpointu České společnosti AIDS pomoc, z. s. přímo v Roudnici nad Labem. Přijďte se mezi 16:00 a 18:30 zdarma otestovat do sanitky na Karlově náměstí.


Česká společnost AIDS pomoc, z. s. se již přes 30 let zabývá prevencí v oblasti HIV a dalších sexuálně přenosných infekcí. V rámci preventivní činnosti provádí bezplatné anonymní testování na HIV, HCV, HBV a syfilis v 8 krajských pobočkách. Pro zpřístupnění bezplatného anonymního testování v regionech provozuje také flotilu mobilních checkpointů - sanitek, ve kterých za dodržení hygienických standardů ve zdravotnictví nabízí své bezplatné služby také v místech s nižší dostupností takového testování.

Právě taková sanitka bude v Roudnici nad Labem pro širokou veřejnost přistavena 24. 8. od 16:00 do 18:30 hodin na Karlově náměstí. Přijďte se  bezplatně otestovat a zjistit více o svém zdraví. Více informací naleznete na webu www.hiv-testovani.cz.

"Podle odborníků v České republice neví o své nákaze HIV až tisíc lidí a o své nákaze hepatitidou C i několik desítek tisíc lidí. Obě infekce mají společné to, že mohou několik let, ale až desítky let, probíhat bez příznaků. Pro úspěšnou léčbu je však zásadní podchytit je v raném stádiu. Cílem je upozornit veřejnost na danou problematiku, informovat je o možnostech testování a především v konečném důsledku snížit počet osob infikovaných virem HIV nebo hepatitidou C, které o své nákaze neví, ale žijí běžný život, navazují vztahy a mohou potenciálně šířit infekci dál. U hepatitidy C je situace o to složitější, protože až do roku 1992 nebyla krev používaná při transfuzích na tuto infekci testována. Infikováni tak mohou být i lidé, kteří žijí zcela spořádaný život," varuje na svém preventivním webu testujsevcas.cz společnost Gilead Sciences. Zúčastnit se testování tak rozhodně dává smysl i širší veřejnosti.

"Pokud hledáte možnost anonymního a bezplatného otestování na HIV, syfilis, žloutenky B a C - tak jste na správném místě. Přátelský personál testuje bez předsudků a na základě skutečných rizikových situací. Rizika zjišťujeme v předtestovém rozhovoru s poradcem nebo nám je můžete sdělit anonymně prostřednictvím on-line dotazníku. Na základě zjištění se rozhodneme, jaké testy je vhodné udělat. Jsme LGBT+ friendly a provozní doba je odpoledne a večer. Poradíme kde a jak získat ochranu před HIV pomocí PrEP," uvádí o svých službách Česká společnost AIDS pomoc, z. s.

Další aktuality