Aktuality

Město zahájilo přípravu projektu lesoparku Na Kolečku

11. května 2022 |

Město Roudnice nad Labem uzavřelo s vítězným ateliérem zahradní a krajinářské architektury Land 05 smlouvu o dílo na zhotovení projektové dokumentace lesoparku Na Kolečku. V tomto týdnu proběhla schůzka architektů a dalších specialistů přímo v terénu. Přípravy vedoucí k zahájení jeho výstavby potrvají nejméně dva roky. 

V závěru dubna Město Roudnice nad Labem uzavřelo smlouvu o dílo na zhotovení projektové dokumentace lesoparku Na Kolečku. Z veřejné soutěže vítězně vzešel návrh ateliéru zahradní a krajinářské architektury Land 05, se kterým jste se již mohli seznámit na veřejné prezentaci a našich informačních platformách.

„Realizace lesoparku Na Kolečku je pro nás a především Roudnici nad Labem mimořádná příležitost. Dost často revitalizujeme parky, tedy rekonstruujeme již existující plochy, a toto je ojedinělá šance jej vytvořit od základů. Staví se nové domy, developerské projekty, ale u parků to časté není. Začínat tzv. na zelené louce je určitě těžší, zvláště když je to spíše zelené pole. Musíme k tomu přistoupit úplně jiným způsobem. Půdu postupně přeměnit, aby byla vhodná pro lesopark. Teprve poté lze začít s výsadbou pionýrských dřevin a navázat dalšími rostlinami. Jde o poměrně složitý proces,“ řekl po podpisu smlouvy Ing. Martin Forejt, jeden z autorů vítězné studie.

Ateliér zahradní a krajinářské architektury Land 05 již zahájil práce na zhotovení projektové dokumentace lesoparku. Jeho pracovní skupina se v tomto týdnu sešla přímo v lokalitě Na Kolečku, kde by měl v průběhu několika příštích let začít vznikat. Věnovali se jí samozřejmě již v průběhu práce na vítězném návrhu. Tím, že se ale jedná o poměrně rozsáhlý projekt, se však na projekčních přípravách budou podílet např. dopravní a stavební inženýři i další architekti, spolupracující s ateliérem na budově nové kavárny. V terénu se proto autoři studie tentokrát potkali i právě s těmito externími specialisty.

„Kdykoli jedeme do Roudnice, tak si lokalitu budoucího parku samozřejmě projdeme. Sledujeme ho v různých ročních obdobích. Území je tak pro nás již známé, včetně všech návazností. Cesty v parku jsme navrhli s přírodním povrchem, aby byly příjemné pro chůzi, běh i další aktivity. Kvůli svažitosti terénu jsme tak s dopravním inženýrem například řešili jejich sklon a odvodnění, aby je neničila eroze. Zároveň čekáme na výsledky hydrogeologického průzkumu, který nám řekne, jaké podloží na ploše budoucího parku máme a s čím můžeme při jeho realizaci počítat,“ přiblížila za projekční tým část aktuálních činností přípravného procesu Ing. Martina Forejtová.

První a nejbližší stavební částí, kterou přinejmenším sportující mládež již netrpělivě očekává, je skatepark, jehož studii jsme představili již v závěru minulého roku. Kompletní dokončení lesoparku si však, dle očekávání, vyžádá několik let.

„Skatepark v předstihu projektuje specializovaná firma Mystic Constructions a my na něj budeme napojovat cestní síť. Jeho výstavba by mohla začít již v průběhu tohoto léta. Čekáme ještě na pozitivní stanovisko hygieny, kvůli které jsme museli provést drobné úpravy. Projekční práce na zbytku parku budou probíhat nejméně další dva roky. Nejprve musíme finalizovat studii. Pak nás čeká dokumentace pro územní a stavební povolení, následně prováděcí dokumentace. Teprve poté bude moci Město vysoutěžit realizační firmu,“ vysvětlila postup Forejtová.

Kromě projekčních prací budou autoři pokračovat i v krocích potřebných k přetvoření stávající zemědělské půdy. Po letošní sklizni tak dojde k vysetí luskoobilné směsi, která ji dokáže připravit pro nové rostliny lesoparku.

Podívejte se na podpis smlouvy i návštěvu lokality Na Kolečku v reportážích MIS:

Další aktuality