Aktuality

Zastupitelé přijali technickou novelu zásad pro výstavbu v Roudnici nad Labem

22. září 2022 |

Na včerejším veřejném zasedání zastupitelé schválili technickou novelu dokumentu „Zásady pro výstavbu ve městě Roudnice nad Labem“, důležitého pro další udržitelný urbanistický rozvoj území města. Vyjasnili tak sporné body, které umožní jeho lepší aplikaci. 

Cílem dokumentu „Zásady pro výstavbu ve městě Roudnice nad Labem“, schváleného na červnovém veřejném zasedání Zastupitelstvem města Roudnice nad Labem, bylo získat od investorů se záměrem stavět na jeho území nové byty a nebytové prostory, finanční příspěvek na veřejnou infrastrukturu (dopravní, technickou a další občanské vybavení), kterou bude v souvislosti s tímto rozvojem nezbytné vybudovat nebo rozšířit. Představit si pod tím lze např. školská a sociální zařízení, komunikace, čističku odpadních vod nebo vodovodní přivaděč. Město by tak potřebnou veřejnou infrastrukturu mohlo alespoň z části hradit z těchto finančních příspěvků, nejen ze svého rozpočtu.

Přijaté Zásady jsou do praxe zavedeny třetím měsícem. Tedy zhruba polovinu nejzazší lhůty, kterou si zastupitelé současně s původním dokumentem odsouhlasili pro jeho revizi. Město proto již nyní vyhodnotilo jejich prvotní přínos i nedostatky. Dokument, ve své dosavadní podobě, přispěl k jednání s potenciálními investory nové bytové výstavby. Město získalo jasná pravidla, která jsou jedním z mála funkčních nástrojů k zajištění podmínek pro zachování kvality bydlení stávajícím i budoucím rezidentům.

Technická novela Zásad výstavby nyní pouze vyjasňuje tyto sporné body, které umožní jejich lepší aplikaci:

  • Bylo doplněno, že se Zásady nevztahují na fyzické osoby, které se rozhodnou stavět jeden byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci. Tzv. „investiční příspěvek“ tak nebudou hradit např. rodiče stavějící bydlení pro své potomky.

  • U nebytových prostor byla ze Zásad vyjmuta výstavba v zastavěném území a menší výstavba fyzických osob (např. řemeslníci nebo poskytovatelé služeb) v zastavitelných plochách. Na tuto výstavbu se povinnost hradit „investiční příspěvek“ také nebude vztahovat.

  • Došlo k úpravě výše „investičního příspěvku“ u investičních záměrů, které byly projednány před schválením Zásad. Tyto totiž neměly možnost při přípravě projektu zohlednit koeficienty motivující ke kvalitní výstavbě a snižující výši „investičního příspěvku“. Na takové investiční záměry se proto při výpočtu „investičního příspěvku“ použijí nejnižší koeficienty uvedené v Zásadách.

  • Došlo také k doplnění koeficientů motivujících ke kvalitní výstavbě u nebytových prostor.

Vedení města Roudnice nad Labem stále pracuje s tím, že přijaté zásady nemohou být naprosto ideální. Vyhodnocení dosavadní praxe uplatňování Zásad tak, dle rozhodnutí Zastupitelstva města, má proběhnout nejpozději do půl roku od jejich přijetí, případně v reakci na aktuální situaci. Cílem je nastavení systému pravidelných novelizací Zásad na základě vývoje konkrétních podmínek. Tedy přístupu, který se osvědčil i v dalších městech pracujících s obdobou tohoto dokumentu.

Úplné znění dokumentu „Zásady pro výstavbu ve městě Roudnice nad Labem“ s přijatými změnami naleznete ZDE.
Doplněný přehled koeficientů je dostupný ZDE.

Níže uvádíme několik příkladů, prezentovaných v rámci jednání Zastupitelstva města Roudnice nad Labem:

Další aktuality