Aktuality

Knihovna Ervína Špindlera se připravuje na otevření, navštívil ji ministr Bartoš

06. ledna 2023 |

Knihovna Ervína Špindlera je připravována na otevření. Stále probíhá povinná revize knihovního fondu, aby po dlouhých měsících rekonstrukce mohla již 16. ledna přivítat první čtenáře. Na opravy a modernizaci budovy se podařilo získat finanční podporu z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) Ministerstva pro místní rozvoj. Na výsledek projektu se proto dnes přijel podívat i místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Městská knihovna Ervína Špindlera od prvního pololetí minulého roku prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Opravy a modernizace se dotkly fasád i interiérů, včetně elektroinstalace. Stavební práce, které si v květnu vyžádaly její úplné několikaměsíční uzavření, byly dokončeny již na konci listopadu. Z důvodu povinné revize celého knihovního fondu však čtenáře přivítá až nyní. Slavnostní otevření je plánováno na pondělí 16. ledna.

„Rekonstrukce Městské knihovny Ervína Špindlera je skvělou ukázkou toho, jak mohou prostředky, které Ministerstvo pro místní rozvoj rozděluje z fondů EU, v regionech pomáhat. Díky modernizaci staré knihovny vznikl bezbariérový prostor, který bude sloužit také jako komunitní a vzdělávací centrum. Přeji knihovně mnoho spokojených návštěvníků a vášnivých čtenářů. Jako vystudovaný knihovník jsem z výsledku opravdu nadšený,“ řekl Ivan Bartoš, který se dnes v knihovně setkal s její vedoucí Zuzanou Šimáčkovou a starostou Roudnice nad Labem Františkem Padělkem.

V rámci realizace projektu, zpracovaného firmou G DESIGN, spol. s.r.o., byla provedena oprava uliční i dvorní fasády objektu, částečná výměna oken i opravy a doplnění mnoha funkčních součástí interiérů. Přestože nebyly plánovány žádné rozsáhlé bourací práce, kompletní výměna elektroinstalace od června prakticky znemožnila provoz zařízení. Rekonstrukce se dotkla i vzduchotechniky. Vybudováním nových toalet pro osoby s omezenou schopností pohybu, zaměstnance a také úklidové komory se částečně změnily dispozice stávajících sociálních zařízení. V neposlední řadě došlo k instalaci rampy pro svislou přepravu osob, která zajistí bezbariérový přístup do patra knihovny. Samozřejmostí jsou nové výmalby, výměna podlahových či stropních povrchů či modernizace svítidel.

Na realizaci projektu modernizace knihovny, jejíž náklady (včetně nového vybavení) přesáhly 9 mil. Kč se podařilo získat finanční podporu z Integrovaného regionálního operačního programu 2021- 2027 (IROP, priorita - Zlepšení kvality a dostupnosti sociálních a zdravotních služeb, vzdělávací infrastruktury a rozvoj kulturního dědictví) ve výši 6 672 304,20 Kč. Jedná se přitom o vůbec první úspěšně dokončený projekt aktuální výzvy zaměřené na revitalizaci, odbornou infrastrukturu a vybavení pro činnost knihoven.

Město Roudnice nad Labem z IROP financuje i další důležité projekty. Za významného přispění 25,5 mil. Kč z evropských fondů tak právě vznikají nové odborné učebny v přístavbě ZŠ Školní nebo rozšíření podluské MŠ Pampeliška, na které bylo získáno 5,8 mil. Kč. Vedení města, za podpory odboru strategického a projektového řízení, se snaží aktivně vyhledávat příležitosti, díky kterým se pak daří realizovat investice, na které by vlastní rozpočet nedostačoval. Důležitým partnerem je i Místní akční skupina Podřipsko. Součástí návštěvy ministra Bartoše tak bylo i jednání na radnici, kde se seznámil s aktuálním děním v našem městě, jeho potřebami a plány na další projekty.

„Byl bych rád, kdyby se Roudnice nad Labem stala pozitivním příkladem i pro další obce v Ústeckém kraji, co se čerpání dotací týče. Rekonstrukce místní knihovny ukazuje, že proces získávání a realizace dotačních projektů nemusí být zdlouhavý a komplikovaný. Modernizace byla podpořena z finančních prostředků již z období 2021–2027, které Evropská komise schválila teprve v červenci minulého roku,“ dodal Ivan Bartoš.  

Další aktuality