Aktuality

O vysokorychlostních tratích se Správou železnic a ministrem dopravy. Už 20. června

02. června 2023

Vysokorychlostní tratě konečně míří také do Česka. Výrazně jsme se přiblížili k získání územních rozhodnutí pro první vysokorychlostní tratě (VRT), přípravné práce pokračují také na Vysočině a na Moravě. Obyvatele Roudnicka ale bude nejvíce zajímat úsek pojmenovaný VRT Podřipsko, tedy část vysokorychlostní trati z Prahy do Drážďan, která povede kolem Roudnice nad Labem. Přípravu a následně i výstavbu této trati má na starosti Správa železnic, konkrétně Stavební správa vysokorychlostních tratí.

Se stavbou první části trati do Drážďan by se mělo začít už brzy, jedni z prvních cestujících se tedy svezou vlakem právě na Podřipsku. Pro Roudnicko a okolí vznikne úplně nová železniční stanice nedaleko sjezdu z dálnice D8 na Roudnici nad Labem. Kdo bude na vlak přesedat z auta, může využít velké parkoviště hned u nádraží, kam bude zajíždět také veřejná doprava. Do Prahy na hlavní nádraží se cestující dostanou za 19 minut, do Ústí nad Labem pak za 26 minut. V obou případech to znamená zkrácení doby jízdy na méně než polovinu.

Na úseku VRT Podřipsko mezi Prahou a Lovosicemi tak už můžeme vídat geology, kteří pomocí speciální techniky zkoumají horninové prostředí plánované trasy. Podle výsledků trať správně zasadí do terénu a případně navrhnou opatření, aby stavba neovlivňovala například spodní vody. Do obcí také začíná jezdit mobilní informační centrum Správy železnic „VRTmobil“. Tam vám rádi odpoví na cokoliv, co vás o VRT zajímá. Stavební správa vysokorychlostních tratí řeší plány trati s vedením obcí, dále na ni čeká představení projektu široké veřejnosti.

U nás k tomu bude příležitost v úterý 20. června, kdy Správa železnic pořádá setkání s veřejností v Roudnici nad Labem. Uskuteční se od 17.30 v kulturním domě Říp, Husovo nám. 58. Diskutovat s občany budou zástupci Stavební správy VRT a jako speciální host bude přítomen také ministr dopravy Martin Kupka.

zdroj: Správa železnic

Další aktuality